A nő


Napjainkban, amikor cél a felzárkózás a fejlett nyugati technológiákhoz, reális követelmény, hogy ne csak saját eszközeink muködésével legyünk tisztában. Most némi muszaki érzékkel és kézügyességgel megáldott, barkácsoló kedvu férfitársaimat szeretném megismertetni a "no" nevu eszköz leírásával.
Követelmények:

Hardware-követelmények:

A no rendszerbe állítása megköveteli:
- Az állandó telephelyet az éjszakai tárolás, karbantartás stb. céljára a megfelelo muszert stb. a számára
- A no magas szintu használatához szükséges a nyelv, mint eszköz (részünkrol).

Software-követelmények:
- A no kategóriájától függoen megkívánja a magas szintu jártasságot a programozásban
- A nonek ajánlatos sok változatos programot nyújtani

Általános leírás:

A no abban különbözik a tranzisztortól, hogy nem három, hanem négy lába van. Tehát inkább két darab ellenálláshoz lehet hasonlítani. Panelbe ültetését nehezíti, hogy lábai nem ónozottak. A lábak végén lévo bemetszések néha lakkozva vannak, a lakkozás színébol a processzor bonyolultságára lehet következtetni. A rikítóra lakkozott példányok általában igen egyszeruek, visítva nevetnek, és nem értik, a hajó miért úszik a vízen, hiszen vas...
Egyébként e bemetszések léte gyártástechnológiai okokra vezetheto vissza, gyakorlati hasznuk nincs. Sot, ha szükséges a no rögzítése, ajánlatos ezeket lecsípni, lereszelni stb.
A no 1 (bél)csatornás. MOS, de ha megkérik, vasal is. Felso végén egy ütésnemálló tokban helyezkedik el a központi egység. E központi egység bonyolultsága változó, általában fordítottan arányos a formatervezés színvonalával. A fejlett, 3 bites processzorral és 17 bites memóriával rendelkezo példányok gyengén formatervezettek, míg az egyszerubbek (1 bites processzor, 1 bit memória) igényesebb külsejuek.
A nonek két füle van, tehát szállítható. A no képes a karakterfelismerésre, különösen az "1000Ft", az "5000Ft" és a "10000Ft" karaktersorozatok felismerésére.
A no input-output eszközei a felso és a középso részén helyezkednek el. A felso részén az input, az alsó részén az output eszközök. Megemlítendo, hogy az alsó részen található egy igen fontos input-csatlakozó, a memóriabovíto hüvely. (6.3 Jack) Ezenkívül néha a felso input eszközök outputként is muködnek. Például:
akkumlátorsav-túlfolyás esetén, és ezt az OF flag is jelzi.
A nyaknak nevezett részben futnak az adat és cím buszok, és egyéb érdekes dolgok, például egy gégecso. Az eszköz ezen tud port és egyebet szívni. A nyak sajnos elég rövid, ezért ha a CPU-t másik szobában akarjuk tárolni (mert például túl randa), akkor problémáink lesznek. Ha lejjebb megyünk, akkor két potenciométert találunk, a not ezzel lehet gerjesztett állapotba tekerni. A has közepén helyezkedik el az a nyílás, amin a gyártáskor a no légmentes lezárása elott kiszívják a levegot.
A not ne tároljuk függesztve, mivel gyárilag lábakra van szerelve, állítsuk mindig ezekre. Ha a not esetleg fektetve tárolnánk, a lábait akkor sem tanácsos leszerelni, mivel ez árt az esztétikai megjelenésének, és a körülményes visszaszerelés miatt nekünk kell majd reggelit készíteni.

Ezzel tehát rövid betekintést kaptatok egy eszköz felépítésébe, muködésébe.
Legyetek bátrak, használjátok egészséggel!