DIY Külső szűrő V2.0


By Proci - Posted on 18 március 2010

2009. december elején ismét szűrőépítésbe kezdtem. Az előzőről itt olvashattok.
 

Motorház
Szakítva az előző kétéltű vízpumpás megoldással, most egy Eheim Compact 1002-t használtam.
1000 L/h-t tud és 2 métert emel. Bitang erős. Egy ilyennel nyomom vissza a vödörből a vizet vízcserekor. Le kell szabályozni, mert a visszaáramló víz ilyenkor feltúrná a talajt :)
3 év garit adtak rá, amit nem szívesen veszítettem volna el egy kábelvég elvágással. Szerencsére derék akvarista barátom ismét nagyot ötletelt:
 Az éle szándékosan kissé ferdén lett vágva, így nem esett át. Vinilfix-szel beleragasztottam majd FBS-sel befedtem.A 230V-os vezették ezzel ki is van vezetve. Bármi gond lenne a pumpával, elég csak megbontani/szétvágni a PVC-t. Legrosszabb esetben újabb házat/kupakot kell hozzá építeni, filléres dolog.

A motorház egy 110-es cső, alul-felül kupak, benne az eheim vízpumpa, alatta, körülötte szivacs a rögzítés miatt. A kupakon lévő fehér csőhöz gumitömlővel csatlakoztattam, elkerülve a berezonálást.
A felhasznált fehér íveket villamossági boltban vettem. Szintén PVC-ből van, tehát a ragasztással nem lesz gond.


Eltávolítottam a szabályozó/fojtó lapot. Simán kipattintható.Tévesen azt gondoltam, hogy tömítésre milyen jó lesz majd nekem a gumilapból kivágott perem:

Sajnos nem. Alkalmatlan ilyen feladatokra. Túl merev és nem követi a felületi egyenetlenségeket. Továbbá azt gondoltam, hogy a tetejét elég lesz csak FBS-sel rögzíteni. Sajnos az FBS kezdte elengedni, még jó, hogy észrevettem. Végül véglegesen vinilfix-szel beragasztottam a kupakot is. Így üzembiztossá vált a motorház. Minden eleme pvc, mely vinilfix-szel ragasztva :thumbup:
Egy apró veszélyforrás lehetett, a 230V-os vezeték+pvc találkozása. A vezetéket végül pillanatragasztóval kis ívet hagyva a pvc henger oldalához ragasztottam, a becsatlakozás tövét pedig vinilfix-szel majd FBS-sel beragasztottam. Mivel kicsit visszább pillanatragasztóval rögzítettem, a kábelmozgatásokra nem "jár ki" a becsatlakozás helyén. Probléma megoldva. :thumbup:

Ezt a motorházat kötöttem a szűrő után és nyomtam vele vissza a vizet az akváriumba. Tehát ugyanúgy, mint a kétéltű pumpával, csak itt a merülősből így lett "száraz" :)

Szűrőház
A test ugyanúgy egy 20 cm átmérőjű PVC henger.
Alj: most a gumiperemes felét választottam, melybe dugót tettem. A képen felül van, de senkit ne zavarjon meg.
Tető: Mindenképp újítást akartam bevetni a könnyebb bonthatóság érdekében.


Igenám, de valahogy rögzíteni is kellene?!
Nem tudtam, hogy léteznek ilyen ötletes szerkezetek, szintén akvarista barátom hívta fel rá a figyelmem. Békapánt a neve.

A kupaknál lévő furatokat süllyeszteni kellett, hogy rá tudjon menni, mert passzos a méret. A furat fejét nem kellett víztől óvni, hiszen oldalt nem folyik ki, fentebb megfogjuk a tömítéssel.
A PVC csőben lévő furatot viszont lefedtem FBS-sel, hogy ne bántsa a víz + nehogy kiszökjön 1-2 csepp a furat mellett. :)
A pánt rögzítésénél figyelembe kell venni, hogy kb 1 cm-es játéka van. Többet nem tudsz rajta húzni. Kevesebbet meg nem érdemes, mert nem feszül rá. Egy kis mozgásteret azért ad, mert rugószerűen van kialakítva. A kupakra fixen rögzítettem a fogantyúkat. Rátettem a kupakot, tömítést, zárt állapotban odamértem a békapánt furatait a szűrő oldalához és 0.5 cm-rel lentebb bejelöltem. Így erősen fogott.

Hogyan tömítsük? Először futottam egy kört a gumilappal, aztán rájöttem (konkrétan itt jöttem rá), hogy akárhogy feszítem rá, mindig maradnak egyenetlenségek amiket nem tölt ki. Pedig elég egyenes lett az a hengertest vég. 0.5-1 mm difi volt. Persze, ha lézervágóm lett volna... :D
Mindenképp puha gumira lett volna szükségem. Hosszas sikertelen kutakodás után, ismét a cimbora adta az ötletet. Ő maga FBS-t nyomott egyenletesen a PVC cső peremére. Hely van bőven, hisz 20 centisnél már van falvastagság. Majd rászorította békapánttal a kupakot és kész. Az FBS kellően puha még száradás után is. Ez kell nekem!
Azonban féltem, hogy idővel leválik a cső pereméről.
Fogtam hát egy bankkártyát, kivágtam a sarkából egy kis téglalapot, szilóval körbenyomtam a kupakom és elegyengettem a kártyával. Az eredmény csodás 8-) Ilyen a DIY tömítő :D
Kipróbáltam vízzel. Tökéletesen tömít. Itt kicsit látszódik a bemélyedés faltól 1 cm vastagságban.

Több hónap után szétszedve az eredmény:

Ahol víz érte ott kicsit megduzzadt (?), a peremnél viszont újszerű és ugyanolyan rugalmas maradt. Ismételt visszazárás után sem eresztett.

A csatlakozások itt is fehér villanyszerelős kábelcsatorna kanyarok lettek. Nem akartam durva íveket. Ezeket pont jónak találtam és a csöveket is jól rájuk tudtam húzni. Ha nem rájuk, akkor a beléjük tolt csőre. Ezekből egyébként a legkisebb 16-os csövet fogad magába a kitágult résznél, egyébként 15mm körüli a belső átmérő és a kanyarnál ennél is kisebb. 13-14mm körül lehet.
Ezért az eggyel nagyobbat, 20-asat használtam. 20-as csövet fogad, belső átmérője kanyarnál is min. 16mm. A 20-as csőre 19-es szilikoncsövet szorítottam. Bilincs nélkül is szépen szorul. Ráhúzásnál kicsit tágítottam a csövön + bevizeztem a csonkot, hogy jobban csússzon.
Néhány kép, hogy is mutat:
A töltet most is hasonló, mint az előzőnél. A pumpa szépen dolgozik. 1000lph-ból 6-700lph-t nyom ~10 liternyi szűrőanyagon át. Reaktorral 650lph körül van.
Egy közel 80 centis pvc cső húzódik végig az akvárium hátlapján. 16db 3-as furattal és jól érezni kézzel az egyes furatoknál az áramlást. Az akvárium egészében szintén jó a vízforgás.

A szivattyúnak van egy kis hangja, mely leginkább rezgésből adódik. Lehet, hogy pont a szivacsok miatt mozog és ezt a mozgást átveszi a tehetetlen kis motorház. Lehet jobb lett volna fixen rögzíteni valahogy. Lehet jobb lett volna beépíteni a szűrőház tetejébe. Azt a nagy töltettel teli szűrőt csak nem mozgatta volna be. Ezt már nem tudjátok meg tőlem, mert nem bíbelődtem vele tovább. Jól működött, hangja nem volt vészes, szekrényben főleg nem. Lehetett mellette aludni. Erős is volt, de lecseréltem végül egy Eheim Prof3 2073-ra a síri csendes esték érdekében.

A hordó megmarad, sosem lehet tudni. Ha más nem, akkor az eheim után kötöm, ha kevésnek érzem a gyári vödör méretét.

Költségvetés
Vízpumpa: 6000 Ft
20 cm PVC cső: építkezésről 0 Ft
Kupak+dugó: 1500 Ft körül, majd megnézem pontosan
Békapánt: 600 Ft / 3db (ha valakinek kell, szóljon, 4db megmaradt)
Könyök: 200 Ft / 4db (ha valakinek kell 16 v. 20-as, szóljon, sok megmaradt )
Szivacs: 100 Ft

Hozzávetőlegesen 8400 forintba került + jó néhány munkaórába, mely mindenképp hasznos tanulás is volt ;)

Kicsit bővebb galéria.

Videók:
Motorházról és a benne lévő eheim compact hangjáról: link
Működés közben esőztető nélkül: link
Működés közben esőztetővel: link

Én ugy akartam megvalósítani hogy a ami neked külön szűrőház annak az aljára rakom a vízpumpát és a gravitáció horra le a vizet ami a szűrő tetején jön be és az alján megy ki.Ez is megvalósítható igy szerinted?

Szia!

A kábel kivezetéséhez milyen eszközzel vágtál lyukat a tetőbe?