DIY Külső szűrő V1.0


By Proci - Posted on 18 március 2010

2009. tavaszi szűrő projektem megvalósítását osztom meg veletek.

Már egy ideje érett bennem a gondolat, hogy külső szűrőt építek.
Ennek egyik lehetséges megoldását mutatom be - Gondozásmentes biológiai külső szűrő Proci módra. :)
 

 

Egy akvarista ismerőstől szereztem 20cm átmérőjű PVC (szennyvíz) csövet (építkezésről való). Ebből levágtam 34 cm-t.
~700 ft-ért vettem egy erre való kupakot. Ebbe megy bele a PVC cső. Előtte a 2 felületet vinilfix-szel bekentem, majd a végén is kitöltöttem vele a hézagokat. A tetejére pedig ~1500ft-ért egy olyan kupakot vettem aminek menetes teteje van. A cső tetején van egy perem, benne "karmos" gumitömítés. Amit oda beletesz az ember, nem veszi ki egykönnyen. Nekem eleve az összerakás is nehezen sikerült, olyan passzos a gumiperem:)

 


A Golf kertészeti áruházban vettem idomokat, szűkítőket. Összesen ~1000ft-ba kerültek. Ebből a 2db hajlított idom 2x350ft volt. Ezek elhagyhatóak, de nálam kevés a hely, igy nem akartam meghajlítva bevezetni a gumicsövet. A bemenő ág 1" szűkítve 3/4"-ra. Erre rájön a piros csatlakozó, amire a 16/22-es gumicső kerül
A kimenő ágon 1" szűkítve 3/4"-ra, majd tovább szűkítve 1/2"-ra. Erre rájön a piros csatlakozó, amire a 12/16-os gumicső és megy a 12/16-os 700L/h-s Hydor Seltz L20-as pumpához.A jobb áramlás eloszlás és az esetleges ülepítés miatt készítettem egy kifurkált terelőlapot.

Ezt a következőképpen kell elképzelni odabent:

A beáramló viz egy keveset sereg-forog a lap ívessége miatt, majd a lyukakon távozik. Azért, hogy az itt esetlegesen összegyülő mulm jobban ott maradjon, biolabdákat tettem alá.

Akkor pakoljuk össze, lássuk miből élünk:-)

Áh, ez igy kevés lesz. Elő a gyári szűrőben lévő szűrőanyaggal is, legalább nem sterilen indulunk.

Feltöltés:
Az ülepítő részbe biolabda, rá jön a terelőlap.

Mivel a terelőlap nem zár légmentesen :), ezért körbegyömöszöltem krumpliszsákkal. Tulajdonképpen a "zsákperem" közé szorítottam be a lapot, jó paszentos az egész. Ha a viz erre akar menni, menjen. Hamarabb elkoszolódik és dugulni kezd (bár igy is elég tömör)-> A viz új utat választ, a terelőlapot.

Erre kerámiagyűrűt helyeztem, mert 1. a többi réteghez képest nem olyan nagy felülettel rendelkezik, 2. a csövecskéivel jól szétvezeti a vizet.

Erre egy jó adag krumpliszsákot tettem.

Majd rá lávakövet.

Majd 1 adag Siporax:

És még egy adag:

És még egy adag :)

Míg végül perlonvatta:

Felhasznált szűrőanyagok:
- 1 liter biolabda
- 1.3 liter kerámiagyűrű
- 1.3 liter lávakő
- 3x1 liter siporax
Eddig 6.6 liter + krumpliszsákok és a legtetején vékonyan perlonvatta.
A szűrő térfogata ~10 liter. Ebből elvész egy kis részt az ülepítés miatt, olyan 8.5-9 liter szűrőanyag van benne.

A 700L/h-s kétéltű vízpumpát szárazon használom. Ennyi szűrőanyaggal és a kelleténél hosszabb, tekergősebb csövekkel 320L/h-t mértem. Ha méretre vágom őket és egyenesen le/felvezem az aksihoz, biztos javulni fog ez az érték.

Mivel gondozásmentes bio-szűrő, nem tisztítottam havonta. Erre ez a megoldás nem is alkalmas. A menetes tetőt elég nehéz úgy rátekerni, hogy ne eresszen. Izmosan meg kell húzni. Trükk: be kell vizezni a kis tető saját gumigyűrűjét, így könnyebben csúszik a rátekerés során. A bontáshoz viszont szintén neki kell feszülni. Ma már szilikonzsírral kenném be, úgy a nyitás-zárás is könnyebb és megtartja a gumi kondícióját is.
Ennél jobb megoldás lehet a pántos rögzítés.

A szívópipát egy Pipelife csőből hajlítottam meg 180°-ban. néhány képen látszik a szűrőnek támasztva. Ez a háttér mögött volt, ~10centire vízbe lógva.

A belső ragasztásokat először vinilfix-szel végeztem. Sajnos az idomok nem pvc-k, igy nem lett tartós kötés (aki megteheti, pvc idomokat vegyen, iszonyat jól megfogja a ragasztó). A csonkokat ezért FBS-sel ragasztottam be & a lenti kupak vinilfix-es beragasztása során előbújó ragasztóra FBS-t kentem körbe, amolyan fuga anyagként. Noha a vinilfix nem káros, biztos ami biztos. FBS ápol, s eltakar:-) Hozzáteszem, ha előtte zsírtalanítja az ember, nagyon jól tapad a kemény PVC-re.

*******************************

5. hónap utáni tapasztalatok:

A hydor pumpa sajnos tényleg elkezdett zörögni, de olyan hangosan, hogy aludni is alig lehetett mellette. Az elején csak ritkán, elég volt kihúzni-bedugni és jó lett. Később egyre gyakrabban kezdett rá. Fura, de ki-bekapcsolást követően jó volt. Olyan, mintha menet közben lemaradna a fázistól és az ismételt bekapcsolással ismét elkapja. Végén már csak sokadik bekapcsra indult zajmentesen, de utána is rákezdett.

Egy rotor csere megoldotta a problémát.

Költségek:
200-as PVC cső helyi akvaristától ingyen
Alja 700ft
Menetes kupak 1.500ft
Idomok 1.000ft
Hydor Seltz20 pumpa vaterán akciósan 6500ft
Biolabdából 2liter vettem szintén vaterán 990-ért, ebből 1 liter került bele: 500ft
Siporax 3 liter vettem akciósan vaterán 3x1500: 4500ft
Kerámiagyűrű+lávakő az előző szűrőből jött át. Helyére krumpliszsák és biolabda került, így mechanikai lett.
Esőztető: volt itthon, egyébként PVC csőből megoldható (lásd N-dee )
Szívócső: 18-os PVC csőből hajlítottam, végére hálót tettem.

Tehát a szűrő 9.700ft-ba került a töltet pedig +5.000ft. Ezek persze jórészt akciós árak. Már januárban elkezdtem vadászni a hozzávalókat. Szegény eladónál több hónapig állt postázásra várva a januárban megnyert vaterás termék. Aztán amikor minden összegyűlt: küldhetitek! Meg is köszönték Szerencsém volt, mert tavasszal sok olyan 1ft-ről induló termékkel akcióztak, amire nekem szükségem volt.

Ebben a kivitelben csak a térfogat ami miatt megéri, egyébként határeset. Nincs duplacsap, nincs kényelmes megbontási lehetőség(bioszűrőnél talán nem annyira számít). Ha ezeket hozzáveszem, akkor ennyiből érdemes venni használtan egy jó gyári szűrőt vagy kevésbé jót újonnan.
Nagyobb akváriumhoz viszont mindenképp pozitívra jön ki az ember. Csak valamivel nagyobb hordó/magasabb PVC cső kell és egy nagyobb, megbízható szivattyú. A járulékos költség ugyanannyi (csövezés, idomok, végzárványok). Arányaiban nem nőnek meg annyira a költségek, mint amekkorával nagyobb, erősebb szűrőt építünk. Viszont fontos, hogy építésnél körültekintően járjunk el. Hanyag ragasztás, "úgy is jó lesz" hozzáállás könnyen elúsztathatja a szobát:)

Végezetül 2 kép. 1. és 4. hónapban tisztítottam. Ilyen volt 4 hónaposan.
Az ülepítőben volt kosz, de fentebb semmi. Látszik, hogy a bacik szépen beköltöztek a helyükre:) Kellett azért idő, első hónapban még nem volt elszinesedve a siporax.

 

A következő projekt itt található: DIY Külső szűrő V2.0