(Wromak) Gyári műanyag tető tuning


By Proci - Posted on 31 október 2010

Többen kérdeztétek, hogy miként tudtam 4x24W-t beletenni a gyári műanyag tetőmbe.
A gyári tető egy 112 literes akvárium esetén 2x18W T8-as csövet tartalmaz. Mint tudjuk, ez kevés.

A tetőbe rejtett gyújtóhoz, fojtótrafóhoz a tetején át lehet hozzáférni. Azt a lapot egy szélesebb csavarhúzóval meg kell feszegetni. Nem patentok tartják, hanem körbe van kenve fekete akvárium ragasztóval. Így gond nélkül el lehet távolítani és kicserélni a technikát.

Gyári T8-as csövek.

Kezdetben 2x24W T5-re cseréltem. Ehhez 2 csövet, 2db T5 páramentes foglalatot és 1 elektronikus előtetet vettem.
A T8-as foglalat helyére szépen bement a T5-ös páramentes foglalat, tekintve, hogy ugyanaz a bumszli, csak kisebb a szigetelő "szivacs" belső átmérője. Így jól ráfog a T5-ös csőre.
Sajnos ez is kevésnek bizonyult. Ekkor kisebb fényforrásokkal történő bővítésen gondolkoztam lévén, hogy több páramentes foglalat már nem fér a tetőbe.

Sajnos ez az út körülményes és egyébként sem az igazi.
Méregettem és kiderült, hogy még egyszer ennyi belefér okosan :)

Bekábeleztem a 4 csőnek való foglalatot.
Kicseréltem a hátsó páramentes foglalatot sima foglalatra, így hátul még egy cső belement.
Elől meghagytam a páramenteset, ha már úgy is ott van. Az etetőnyílás elé pedig pedig betettem plusz egy csövet.

És beletettem a 4 csőhöz való 2db 2x24 T5 HO elektronikus előtétet. Minő érdekes, egymás mellett pont elfér a 2 db.

A foglalatokat FBS-sel rögzítettem.

A foglalatokat kézzel tartottam, míg egy kicsit meg nem kötött az FBS, majd valami nehezékkel leszorítottam. Ez lehet egy izmosabb akvarisztikai könyv, 4 Ah-s zselés akku. Ki mit talál :)

Korábban alufóliával vontam be, de ezt később nehéz takarítani (vízkő). Így a takaríthatóság, mostani fotózás ügyén újrakezdtem és tükörfóliára cseréltem. Meg egyébként is még széjjelebb akartam húzni a hátsó csöveket, tehát már aktuális volt az átépítés.
A fotón durvábban látszanak a ráncok. Szerencsére nem ennyire vészes, bár tény, hogy nem egyszerű szépen bevonni. Tekintve, hogy a tető nem egy mindenféle akadály nélküli szabályos téglalap.
Talán az álló képen jól látszik, hogy azért síkban vannak a dolgok :)

Mivel alufóliás verzióban már 2009 nyarán összeállt a tető, így 1 év távlatban azt mondhatom, hogy jól működik. Az FBS jól fog, de ha nem fogna, akkor is megtartja a merev vezeték és az azt rögzítő tükörfólia. A neoncsövek tövére zsugorcsövet húztam kicsit ráhagyva, hogy hozzányomódjon a foglalathoz. Egyfajta páragátló megoldásként. Így utólag úgy gondolom nem sokat ér.
Noha a csövek érintkezőjén látszik némi oxidáció, kontakt hiba nincs a vízpára miatt. Mindig jól kapcsolódott. A foglalatok érintkezőjén nem láttam elváltozást így 1 év után sem.

A 2 előtét fölé érdemes lassú fordulatú kis ventit tenni. Az előtéteket hosszanti irányban egy kicsit eltoltam + hurkapálcát tettem közéjük. Így jobban szellőznek, ráadásul beleszorulnak az aknába, tehát bátran fejre lehet fordítani tetőt.

Mint látható, van egy hátránya ennek az akvárium méretnek: nem érnek végig a 60 centis csövek és igazából jól nem is lehet elosztani őket. Lesznek holt sávok, bár a vízben ez nem ennyire drasztikus. Szépen elvezeti a víz mindenhova a fényt. 1-2 kisebb keresztirányú powercompact csővel esetleg lehet segíteni a dolgon. 1-t talán én is beteszek a sötétebbik oldalra. Kis hosszított 18W-os untig elég. Ennek az elektronikája még mindig belefér az aknába :)

Ezzel a megoldással min. 96W T5 HO csövet passzírozhatunk a gyári műanyag tetőnkbe.